Mam ten przepis od znajomej, smakowało mi tak bardzo, że zaraz musiałam je dla Was zrobić. Smak jest pyszny i myślę, że nie jest trudne do zrobienia. Miałam dzisiaj gości i wszyscy byli zachwyceni. Smak budyniu w placku nadaje lekkości, a masa bezowa z prince polo powoduje że smak zadziwia 🙂
Biszkopt kakaowy – Pierwsze co trzeba zrobić to biszkopt kakaowy. Robię go jak każdy mój biszkopt – ubić białka na sztywną pianę, dodawać powoli cukier nie przerywając mieszania.Następnie dodać po jednym żółtku, ale już mieszać na bardzo delikatnych obrotach. Mąki,kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy. Mieszać tylko drewnianą lub plastikową łyżką. Wylać ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 minut przez 30-35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest przepieczone. Po upieczeniu odstawić na bok do ostudzenia.
Krem budyniowy– Do garnka wlać 3/4 ilości mleka, dodać cukier. Zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy i wlać go jak mleko zacznie się gotować. Mieszając podgrzewać aż budyń zgęstnieje. Dodać masło i szybko wmieszać do masy. Przestudzić masę i wylać na zimny biszkopt kakaowy. Wstawić do lodówki na chwilkę, żeby budyń całkowicie zgęstniał. Jest to chyba najprostszy sposób przygotowania kremu budyniowego.
Masa Prince Polo – białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając mieszania wsypywać powoli cukier. Dodać posiekane orzechy i pokruszone wafelki Prince Polo i dokładnie wymieszać. Masę bezową przelać do takiej samej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 C i piec przez 15 minut ,a potem zwiększyć do 180 i piec jeszcze 15 minut. Masa powinna być u góry jak beza. Ja sprawdzałam dłonią naciskając na bezę. Jeśli beza będzie jeszcze za miękka to piec trochę dłużej.
Przestudzoną masę delikatnie zdjąć z papieru i ułożyć na kremie budyniowym. Ja pomagałam sobie deseczką i powoli zsuwałam masę. Trzeba robić to delikatnie, żeby masa się nie pokruszyła.
Ciasto jest przepyszne , polecam
gosposia
24 listopada, 2015 o 23:45
robiłam i każda warstwa oddziela się,coś nie tak jest….myślę że trzeba na ciepłą każdą kłaść następne…porażka
kuchcik8
24 listopada, 2015 o 23:49
Przykro mi , nie wiem co poszło nie tak. Moje było super.
Kuchcik8
25 listopada, 2015 o 00:26
Czytam to wszystko drugi raz i jedyne co mi przychodzi do głowy to chyba to że masa budyniowa była kompletnie zimna, a ja mam napisane przestudzona czyli nie gorąca. Może powinnam napisać letnia. Biszkopt kakaowy musi być zimny bo w przeciwnym wypadku masa budyniowa by go spłaszczyła i zrobiłaby się kluska. Pozdrawiam, mam nadzieję że smak był super
JB
24 kwietnia, 2019 o 19:03
Jaka wielkość blaszki dla podanych składników? Czy biszkopt można troszkę nasączyć?
Maria Gorlik
24 kwietnia, 2019 o 20:10
Myślę że blaszka powinna być o wymiarach zbliżonych do 22 x 30 cm. Ja nie lubię jak biszkopt jest namoczony, ale to już zależy od Ciebie. Ciasto nie jest suche. Jest tu krem i pyszny bez. Moja znajoma namoczyła lekko biszkopt mieszanką alkoholu i wody 🙂 Napisz jak smakowało. Pozdrawiam
JB
24 kwietnia, 2019 o 19:05
Jaka wielkość blaszki dla podanych składników?
Maria Gorlik
24 kwietnia, 2019 o 20:10
Już napisałam. Pozdrawiam
Anonim
20 października, 2020 o 21:39
Jaki smak budyniu należy dodać?
Maria Gorlik
21 października, 2020 o 19:37
Najlepiej waniliowy lub śmietankowy. Pozdrawiam
Kinga
10 maja, 2023 o 08:32
A co z tym masłem które jest załączone w składnikach do kremu?
joa
3 października, 2023 o 16:29
czy podana ilość mąki pszennej do kremu jest ok
Maria Gorlik
3 października, 2023 o 19:55
Zmieniłam wszystko, taki krem z tego przepisu jest super. Pozdrawiam