Zupę tą zrobiłam z pozostałości jakie mi zostały po zrobieniu kiełbasy drobiowej. Patrz tu http://kuchniapokolen.pl/pyszna-kielbasa-drobiowa/
Jeśli nie robicie takiej kiełbasy to wcale nie przeszkadza żeby zrobić taką pomidorówkę. Nie każdy musi mieć w zupie ” furę ” mięsa. Ja pamiętam jak były gorsze czasy moja mama zawsze gotowała zupy na korpusach i wcale nie były gorsze w smaku. Do tego później zawsze była kaszka manna i wszyscy byli szczęśliwi i najedzeni. Patrz tu kaszka manna Kaszka manna, przepis od mojej mamy
Do garnka wlać wodę, dodać oczyszczone i pokrojone drobno marchewki i korzeń pietruszki oraz kawałek selera i pora. Jak macie natkę pietruszki to też można dodać. Związać ją a po ugotowaniu wyrzucić. Dodać korpusy i resztę kości i zagotować. Następnie zdjąć szumy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać passatę pomidorową lub pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować zupę 30 minut.
Teraz już tylko dodać ryż i gotować kilka minut do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu. Gdyby woda się trochę wygotowała uzupełnić dolewając zimną wodę, zagotować i w razie potrzeby doprawić.
Wyjąć kości z mięsem z zupy, obrać. Ja nie lubię skóry gotowanej więc wyrzucam. Czyste mięso dodać do zupy, wymieszać.
Wlać odrobinę śmietany i gotowe.
Smacznego, zupka pyszna.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.