Bardzo proste w wykonaniu i pycha. Polecam.

chlebek indyjski

Mąkę, sól i wodę wlać do miski i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto musi być gładkie. Ugniatać ciasto około 5 minut. Następnie przykryć i zostawić na godzinę żeby odpoczęło. Ciasto zrobi się sprężyste i da się pięknie formować.

Uformować z  ciasta wałek o grubości 3 cm i pociąć na 10 równych części. Posypać delikatnie mąką stolnicę, każdy kawałek ciasta lekko spłaszczyć. Za pomocą wałka uformować okrągłe cieniutkie chlebki.

chlebek

Mocno rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Położyć placuszek na patelnię i smażyć aż lekko się przysmaży. Podczas smażenia lekko przegnieść i przekręcić chlebek. Teraz już temperatura powinna być średnia. Powstaną u góry pęcherzyki i już widać że można przewrócić. Tak samo smażyć z drugiej strony.

Położyć placuszki na papierowym papierze kuchennym i przykryć również papierem. W ten sam sposób smażyć pozostałe chlebki.

Idealne  potraw indyjskich i nie tylko.

curry

Thermomix

  • do naczynia miksującego dodać mąkę sól i wodę. Wyrobić ciasto 3 minuty, interwał
  •  zdjąć wszystko z boków naczynia, wyrobić ciasto ponownie czas 1 minuta, interwał
  •  odstawić na godzinę
  • reszta jak wyżej