Jest to przepis na kalafiorową zupę , bez udziwnień jak robiła i nauczyła mnie moja mama. Smak zupy będzie jeszcze lepszy gdy użyjecie świeżych młodych warzyw.

kalafiorowa zupa

Do dużego garnka wlać wodę,osolić, dodać pokrojone w kostkę mięso. Pamiętam moja mama zawsze gotowała na kościach od schabu, bardzo to lubię , zupa ma bardzo dobry smak . Jak się zagotuje zdjąć szumy, wtedy zmniejszyć temperaturę i gotować aż mięso jest prawie miękkie.  Pokroić w kostkę- marchew , korzeń pietruszki, seler dodać do wywaru. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i dodać do wywaru, ziemniaki pokroić w małe kawałeczki gotować razem z warzywami. Pęczek pietruszki zawinąć gumką lub nitką , odciąć górną część z listkami i zostaw na koniec. Do zupy wrzuć łodyżki związane gumką, jak zupa będzie gotowa wyrzuć to z zupy. Doprawić zupę solą i pieprzem.

zupa z warzywami

Gotować aż warzywa będą miękkie, dolać śmietanę, na koniec natkę pietruszki.

zupa z młodych wrzyw

Smacznego