Bardzo intensywny smak grzybów, a karkówka rozpada się w ustach. Jest bardzo delikatna i pyszna.
Grzyby muszą być namoczone w wodzie dzień wcześniej.
Karkówkę pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso w dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec dodać pokrojoną cebulę i smażyć jeszcze chwilkę, aż cebulka straci kolor surowizny. Zdjąć mięso z patelni.
Grzyby odcedzić i pokroić drobno. Obsmażyć grzyby na tej samej patelni co smażyło się mięso. Smażyć chwilkę. Wodę od moczenia grzybów dolać do mięsa.
Mięso z cebulą włożyć do garnka lub głębokiej patelni, na górę rozłożyć grzyby, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Wlać tyle wody, żeby mięso było prawie przykryte. Gotować na jak najmniejszym ogniu, około 3 godziny. Lub aż mięso będzie miękkie. Czym dłużej gotowane mięso tym lepszy uzyskacie smak. Jeśli będzie za rzadkie to można zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody i dodanej do gotującego się sosu.
Ja zawsze używam garnka elektrycznego do wolnego gotowania.
Podawać z ziemniakami lub kaszą. Mięso było pyszne, polecam.
Mirka
8 grudnia, 2018 o 14:02
Super danie polecam wszystkim moja rodzina była zachwycona Bende powtarzać te danie
Maria Gorlik
8 grudnia, 2018 o 14:10
Miło mi bardzo to dla mnie radość . Pozdrawiam serdecznie
Malwina
26 września, 2020 o 14:26
Będę
Krystyna
26 września, 2020 o 14:30
Będę powtarzać to danie….😁
Maria Gorlik
28 września, 2020 o 12:36
super cieszę się, pozdrawiam
Maria Gorlik
17 października, 2019 o 20:43
Pozdrawiam pana Stefana, ale proszę takich słów nie używać. Nawet jeśli coś panu nie pasuje. Pozdrawiam serdecznie
Iw
28 listopada, 2021 o 16:54
Bardzo pyszne danie. Zamiast kaszy, było pure ziemniaczane i marynowana papryka.
Maria Gorlik
28 listopada, 2021 o 18:04
Bardzo mnie to cieszy. Pozdrawiam