Bardzo intensywny smak grzybów, a karkówka rozpada się w ustach. Jest bardzo delikatna i pyszna.

karkówka

Grzyby muszą być namoczone w wodzie dzień wcześniej.

Karkówkę pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso w dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec dodać pokrojoną cebulę i smażyć jeszcze chwilkę, aż cebulka straci kolor surowizny. Zdjąć mięso z patelni.

Grzyby odcedzić i pokroić drobno. Obsmażyć grzyby na tej samej patelni co smażyło się mięso. Smażyć chwilkę. Wodę od moczenia grzybów dolać do mięsa.

karkówka

Mięso z cebulą włożyć do garnka lub głębokiej patelni, na górę rozłożyć grzyby, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Wlać tyle wody, żeby mięso było prawie przykryte. Gotować na jak najmniejszym ogniu, około 3 godziny. Lub aż mięso będzie miękkie. Czym dłużej gotowane mięso tym lepszy uzyskacie smak. Jeśli będzie za rzadkie to można zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody i dodanej do gotującego się sosu.

Ja zawsze używam garnka elektrycznego do wolnego gotowania.

Podawać z ziemniakami lub kaszą. Mięso było pyszne, polecam.