Kartacze to dobry pomysł na obiad, ale bardzo pracochłonny. Myślę że jak jest czas to warto je zrobić , są pyszne. Nawet na drugi dzień są super , tylko trzeba je pokroić na plasterki i obsmażyć na patelni.
Przygotowanie mięsa – na rozgrzanej patelni z masełkiem obsmażyć cebulę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak już się zarumieni dodać do mielonego mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Dodać jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na bok.
Na tej samej patelni z odrobiną oleju smażyć pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony i cebulę. Smażyć na małym ogniu aż boczek będzie przesmażony a cebulka miękka i lekko brązowa.
Ugotować 5 ziemniaków w skórkach, potem obrać i przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki oskrobać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub za pomocą malaksera, dodać jedną małą cebulę. Oglądałem kiedyś jakiś program kulinarny w którym radzili dodać cebulę do masy ziemniaczanej, co spowoduje że masa nie ciemnieje.
Ziemniaki odciskamy za pomocą szmatki lub gazy, płyn zachować. Po chwili powinna oddzielić się skrobia, którą później, dodamy do masy ziemniaczanej.
Ziemniaki ugotowane i surowe wymieszać razem , dodać skrobię, solimy. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na kopytka, powinna się ładnie łączyć. To wszystko zależy od ziemniaków, jeżeli masa jest za rzadka dodać mąki ziemniaczanej .
Formować kule wielkości pomarańczy, spłaszczyć, nałożyć farsz do środka i zawinąć.
Farsz musi być całkowicie zakryty, formować podłużne pyzy.
W dużym garnku zagotować wodę z solą,dodać trochę tłuszczu od smażenia boczku i cebuli. Jak woda już się gotuje dodać kartacze. Gotować 30 minut.
Wyjąć kartacze, polać mieszanką tłuszczu i boczku oraz cebulki.
Bardzo pyszny obiadek, polecam bardzo
dora
6 maja, 2015 o 12:44
Jadłam je tylko raz były pyszne teraz chce zrobić je samodzielnie
kuchcik8
6 maja, 2015 o 12:46
Ja też je uwielbiam, jest troche z nimi pracy ale warto. Pozdrawiam
MK
28 września, 2015 o 13:48
ja zrobiłam poezja naprawdę polecam
kuchcik8
28 września, 2015 o 14:25
Bardzo mi miło , często ludzie coś robią , ale komentarze wystawić sie nie chce, a to szkoda. To dodaje mi skrzydeł i widzę, źe to co robię ma sens. Pozdrawiam
Anonim
28 września, 2015 o 15:33
Kartacze sa bardzo smaczne , a pracy nie za duzo,ale warto zrobic i do syta sie najesc ,cos pysznego .Dwa razy , lub trzy w roku zrobic kartacze z miesem to w sam raz dla podniebienia i zoladka .Smacznego , warto zrobic dla kochanego meza !Jadwisia
kuchcik8
28 września, 2015 o 15:39
Masz absolutnie racje. Ja uwielbiam wszystkie kluski ziemniaczane. Pozdrawiam i dziękuje za miły komentarz
Kasia
22 lutego, 2016 o 19:15
Ja gotuje suszone grzyby. Miele je i dodaje do farszu. Na wywarze z grzybow przygotowuje sos grzybowy I polewam nimi kluski. Pychota.
kuchcik8
22 lutego, 2016 o 21:19
Świetny pomysł, muszę wypróbować. Dziękuje za pomysł
Kamil z e-turysta.net
29 września, 2016 o 11:45
Świetne kartacze, następnym razem wykorzystam ten przepis. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodacie do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziecie mogli wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂
Andrzej
13 listopada, 2019 o 00:03
moja mama na koniec je jeszcze smażyła na patelni, były fantastyczne z chrupką skórką. Jadałem jej kluski z ogromnym apetytem.
Maria Gorlik
13 listopada, 2019 o 12:34
Ja tez je smażę. Są super i uwielbiam je. Pozdrawiam
Iwona
25 stycznia, 2020 o 12:39
Pyszne, moja mama takie robiła i chciałam znaleźć proporcje. Rada: ziemniaki surowe mielę w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami. Wersja jarska: nadzienie takie jak na pierogi ruskie, też dobre. Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)
Janusz
28 stycznia, 2022 o 09:42
Właśnie się zabieram do roboty. Pamiętam ich smak, jak robiła smaczne trepy teściowa. Może mi się uda powtórzyć jej dzieło???
Pozdrawiam.
Maria Gorlik
29 stycznia, 2022 o 23:54
Mam nadzieję że będą tak smakowały jak nam. Pozdrawiam.
Anna
6 sierpnia, 2023 o 19:56
Robię te kluch pierwszy raz jestem ciekawa jak mi wyjda Mam nadzieje ze się nie rozplyna
Maria Gorlik
6 sierpnia, 2023 o 20:55
Proszę dać mi znać jak wyszły
Anna
6 sierpnia, 2023 o 19:59
Robię te kluchy pierwszy raz, ciekawa jestem jak mi wyjdą ,czy się nie rozlecą w czasie gotowania, bo trzeba je dość długo gotować,
Maria Gorlik
6 sierpnia, 2023 o 20:55
Ja zawsze pierwszego kartacza wrzucam i gotuje. Wtedy jest pewne że są dobre. Z ziemniakami to nie takie proste, zawierają różne ilości wody. Dlatego ilość mąki czasami musi być większa. Mam nadzieje że będą super. Ja robię te kluski dla całej rodziny, z 10 kg ziemniaków 🙂 Pozdrawiam