Pyszny obiadek. Bardzo smakowity dla maluszków i dorosłych. Polecam.
Wykonanie klopsów – do miski wrzucić mielone mięso, posiekaną drobno cebulkę, jajko, majeranek, bułkę tartą, śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsy. Gdyby klopsy się rozpadały dodać odrobinę więcej bułki tartej.
Gotowanie – szparagi oskrobać i oderwać zdrewniałe końcówki. Odciąć końcówki szparag a łodyżki na słupki. Do garnka wlać wodę, dodać kostkę rosołową, marchewki i korzeń pietruszki pokrojone w mniejsze kawałeczki, kurkumę, gałkę muszkatołową, pieprz, łodyżki kopru związane mocno. Zagotować i doprawić solą. Gotować 5 minut. Następnie dodać klopsy i pokrojone nóżki szparag. Gotować 10 minut. Teraz już dodać końcówki szparag i gotować kolejne 5 minut. Wyjąć łodyżki koperku i wyrzucić.
Mąkę rozmieszać w odrobinie wody, powoli wlać do gotującego się sosu. Jeszcze chwilkę gotować, wlać śmietanę i posiekany koperek.
Smacznego, naprawdę dobre. Mój wnuczek się zajadał 🙂
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.