Tak przygotowany kurczak jest idealnym daniem na imprezy, święta i nie tylko. Bardzo wykwintne danie.

Nie jest to zbyt łatwe, ale za drugim razem będzie łatwiej. Nie będę opisywać jak usuwać kości z kurczaka, ponieważ na youTube jest tego masa. Można obejrzeć filmiki, wtedy będzie prościej.

Kurczak faszerowany

Po usunięciu kości z kurczaka doprawić go solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem i oregano. Odstawić do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotować farsz. Cebulkę i pieczarki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę z grzybkami, doprawić solą. Smażyć, aż cebulka się lekko zarumieni, a nadmiar wody z pieczarek wyparuje. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulkę i pieczarki,  majeranek, jajko, sół i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.

Rolada z kurczaka

Kurczaka wyjąć z lodówki i do środka nałożyć farsz, dokładnie zamknąć kurczaka. Używając do tego celu wykałaczek. Skropić kurczaka oliwą i włożyć do rękawa foliowego. Wlać trochę wody i dokładnie zamknąć.

Piec kurczaka w 180 C, godzinę. Jeżeli kurczak będzie trochę większy to troszeczkę dłużej piec.

Zostawić w rękawie tak długo, aż ostygnie. Pokroić w plastry i rozłożyć na platerze.

Można podać z sosem tatarskim, czosnkowym.

Bardzo pyszne byłoby również zalane galaretą.