Mój lunch, zajadałyśmy się z moją synową. Podawać razem z chlebkiem. 

mule

Mule umyć szczoteczką pod bieżącą wodą. Gdyby któraś z muszelek była otwarta to w nią zapukać nożykiem. Muszelka musi się zamknąć. Gdyby wciąż była otwarta to wyrzucić.

Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany drobno czosnek. Smażyć chwilkę a następnie wlać wino. Wymieszać i gotować tak długo aż wino lekko się zredukuje. Wlać śmietanę, można trochę wlać mleka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.

mule

Dodać mule i przykryć przykrywką. Gotować co jakiś czas potrząsać patelnią. Smażyć około 2-3 minut. Jak muszle już są otwarte obsypać posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

Podawać w miseczkach polane sosikiem z kawałkiem chlebka. Oczywiście wino obowiązkowo.