Mój mąż wymyślił tą nazwę, pytam się go co to ma wspólnego z moim daniem ? Jego odpowiedz brzmi – bo zawierają multum składników 🙂
Przepis ten mam od mojej szwagierki Wiesi . Wczoraj wpadł mi w ręce stary zeszyt, zaraz mi się przypomniały czasy jak nie było gazet z przepisami, internetu, tylko pocztą pantoflową przekazywane były przepisy. I to właśnie jest taki przepis.
Dziękuję Wiesia steki są pyszne, pozdrowienia.
Jest to porcja na cztery steki, jeżeli chcecie więcej bo rodzina duża zróbcie podwójnie. Bardzo łatwe a smaczne , że palce lizać 🙂
Zaczynamy od schabu, mocno rozklepać, bardzo cieniutko. Następnie doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Mielone doprawić solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki vegety, 1/2 łyżeczki płasków suszonej chilli lub łyżeczka chilli w proszku. majeranek, ząbek czosnku posiekany drobno nożem. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić w miarę potrzeby. Masa musi być pikantna . Cebulę i łebki pieczarek kroimy w plasterki .
Rozkładamy schaby na dnie żaroodpornego naczynia, na to masa z mięsa mielonego, następnie plasterki cebuli i na górę plasterki pieczarek , które muszą być posolone i doprawione świeżo mielonym pieprzem.
Każdy stek przykryć plasterkiem sera.
Wlać śmietanę i włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika do 220 C . Piec pod przykryciem godzinę, 15 minut przed końcem odkryć i piec do ukończenia czasu.
Dzisiaj zrobiłam te steki z ziemniakami pieczonymi w piekarniku z warzywami. sosem polać steki. zobacz Steki w śmietanie z makaronem są na moim blogu. Multum steki w śmietanie z makaronem Jest to trochę inna wersja tego dania.
Przepis na ziemniaki na moim blogu- http://ziemniaki grillowane z warzywami
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.