Pyszne danie, bardzo proste w wykonaniu.
Mięso indyka pokroić na średniej wielkości kawałki, wrzucić do miski. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, oregano. Czosnek obrać, drobno posiekać. Dodać czosnek do mięsa, skropić oliwą z oliwek, wymieszać. Odstawić na chwilkę do lodówki. W tym czasie przygotować ziemniaki i inne warzywa.
Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przekroić na pół lub na ćwiartki. Cukinię umyć i pokroić w plasterki, papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki, pokroić w cienkie plasterki. Cebulki obrać i pokroić w cienkie plasterki i rozdzielić.
Do dużej miski wrzucić pokrojoną cukinię, cebulki, papryki, porwany na mniejsze kawałki tymianek, lekko obsypać solą i pieprzem. Dodać doprawione mięso, wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszone składniki rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć ziemniaki, skropić lekko oliwą z oliwek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C, najlepiej termoobieg i piec 20-30 minut. Ziemniaki u góry powinny być przypieczone.
Jeśli zostanie na drugi dzień to odgrzać w piekarniku, nie mieszać. najlepiej jak ziemniaki pozostaną u góry. Tak odgrzewane danie będzie dobre a ziemniaki przypieczone.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.