Sos adżika miałam swój, przepis jest na moim blogu, ale możecie użyć gotowego kupionego w sklepie.
Mięso doprawić solą i pieprzem, posmarować sosem ażdżika i odstawić na dwie godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, obsypać pieczarkami i suszonymi grzybkami, dodać listek laurowy.
Na patelnię wylać wodę i dokładnie wymieszać, żeby cała zwartość patelni była wykorzystana. Wylać wszystko na mięso. Zamknąć naczynie i piec mięso w nagrzanym piekarniku 1, 15 minut w 200C.
Sos można zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub gotować sos w małym garnuszku do zredukowania nadmiaru wody i uzyskania gęstego pysznego sosu. Takim sosikiem można polać pokrojone w plastry mięso. Będzie super daniem na imprezy.
Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami polanymi pysznym sosem z mięsa.
Polecam, smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.