Smak serniczka super, mogę go polecić na 100 %.  Te dwa smaki sera i masy makowej super ze sobą się zgrywają. Moje ciasto jest niższe, ponieważ zrobiłam z połowy porcji. 

sernik z makiem

Masa makowa – tym razem użyłam masy gotowej. Dużo ludzi tak lubi, ponieważ jest łatwiej. Nie miałam dużo czasu na wykonanie tego ciasta więc tak sobie właśnie ułatwiłam.  Masło z cukrem utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. Do masy maślanej wlać esencję waniliową i dodawać po łyżce masy serowej. Cały czas mieszać. Masa powinna być gładka i lśniąca. Białka ubić na sztywną pianę. jak już białka są sztywne dodać po łyżce cukru pudru. Wymieszać. Białka dodać do masy serowej i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać.

Masa serowa w thermomix 

  • do naczynia miksującego dodać masło, żółtka,cukier, esencję waniliową, zmiksować 1 minutę sekund, obroty 5
  • z tej porcji twaróg trzeba zmielić na dwa razy.
  • odłożyć połowę masy maślanej, dodać 500 g twarogu i zmielić, czas 1 minuta obroty 5,5
  • zmielić drugą część twarogu z resztą masy maślanej, czas 1 minuta, obroty 5,5
  • Masa musi być gładka i puszysta
  • wymieszać dwie części ciasta razem w dużej misce
  • naczynie umyć i wysuszyć, wlać białka, nałożyć motylek, ubijać 4 minuty, obroty 3,5  Jak jeszcze białka nie będą ubite przedłużyć czas.
  • dodać dwie łyżki cukru pudru, czas, 15 sek, obroty 3,5

makowiec

Masa makowa – do masy makowej dodać żółtka i bakalie. Nawet jak masa jest z bakaliami ja dodaje jeszcze ekstra bakalie. Lubię bakalie w maku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać delikatnie.

sernik z makiem

Formowanie ciasta – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki i dno. Wymiary blaszki to 24 x 33 cm.

Ciasto nakładać za pomocą bardzo dużej łyżki, kleks ciasta białego, następnie makowego. Druga warstwa to tam gdzie było makowe położyć serową masę i odwrotnie. Na koniec palec zanurzyć w cieście i zrobić zygzak.

sernik z makiem

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 60 minut. Ciasto jak jest upieczone po naduszeniu musi być jeszcze sprężyste. Konsystencja gąbki, a u góry lekko przyrumienione i delikatnie popękane. Ciasto po upieczeniu zostawić na 15 minut w otwartym piekarniku, ale już musi być wyłączony.

Jak ciasto jest już zimne polać lukrem.

Ciasto pycha polecam.