Ser parmezan można zastąpić innym twardym serem. To tak dla informacji dla tych co nie lubią parmezanu.
Wykonanie ciasta do tarty , spód – brokuł rozerwać na małe kawałki, poodcinać łodyżki. Zostawić tylko kwiaty brokuła. Brokuł zmielić w malakserze, tyle żeby uzyskać konsystencję kaszki manny. Do zmielonego brokuła dodać jajka, mleko, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, potarty parmezan. Dokładnie wymieszać składniki.
Wykonanie w thermomix ciasta na spód
- do naczynia miksującego dodać ser parmezan, ząbek czosnku, zmielić obroty 6, 4 sek. gdyby było mało czasu to przedłużyć
- wyjąć ser z naczynia
- do naczynia włożyć kwiaty kalafiora, zmielić obroty 5, czas 5 sekund
- dodać parmezan, jajka,wymieszać, obroty 4, czas 3 sek
- reszta jak niżej
Blaszkę posmarować oliwą i dodać masę z brokuła. Przygnieść, również formując boki. na tak przygotowane ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec 10 minut. Następnie zdjąć papier z fasolką i zostawić ciasto do ostudzenia.
Wykonanie nadzienia – na patelni obsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka. Smażyć tak długo aż zmięknie, następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Zdjąć patelnię z ognia wlać mleko i wymieszać. Dodać pokruszoną drobno fetę i potarty ser. Wylać masę na podpieczone ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 190 C przez 30- 40 minut. Masa jest gotowa gdy po naduszeniu powierzchni poczujecie konsystencją zgęstniałej galaretki. Wyjąć z piekarnika i zostawić tak aż zgęstnieje.
Wykonanie nadzienia w thermomix
- obsmażyć na patelni pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje
- do naczynia miksującego dodać mleko, jajka, sól, zmiksować, obroty 3,5, czas 1 minutra
- dodać ser feta i parmezan, zmiksować obroty 5, czas 4 sekundy
- dodać obsmażone grzyby,posiekaną natkę pietruszki, wymieszać obroty wsteczne 2, czas 5 sekund
- reszta jak wyżej.
Bardzo dobre wegetariańskie danie. Ja zabierałam sobie tartę do pracy na lunch.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.