Smaczny jabłecznik. Przepis jest w mojej rodzinie od dawna. Sięgam po niego dość często. Zawsze potarzam że najlepsze są kwaśne jabłka.

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, margarynę i  posiekać nożem wszystko nożem. Składniki muszą się pomieszać. Dodać pozostałe składniki, jeszcze chwilkę siekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta o wielkości trochę większej jak dno blaszki. Ciasto włożyć do blaszki, nadmiarem ciasta obłożyć boki blaszki. (na wysokość 2 cm )

Ciasto nakłuć i posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec tak długo aż ciasto nabierze złotego koloru.

Podczas gdy ciasto się piecze obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodać cukier i wymieszać. Ja radzę dodać cukru do smaku, to wszystko zależy jakie jabłka użyjecie.  Na podpieczonym  cieście wyłożyć jabłka i położyć drugą część ciasta. Ponownie nakłuć widelcem na całej powierzchni. Piec kolejne 30-40 minut. Ciasto musi nabrać złotego koloru.

Ciasto po upieczeniu, jak już ostygnie polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.

Pozdrawiam wszystkich i życzę przyjemności.

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać obroty3, czas 3 sekundy
  • dodać resztę składników, interwał, czas 1 minuta
  • reszta jak wyżej