Dzisiejszy obiad, zapiekanka z polędwicą , warzywami i sosem beszamelowo – serowym. Trochę pracy, ale warto.
Ziemniaki – oskrobać i pokroić w talarki ziemniaki. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, muszą być prawie miękkie. Odcedzić i wyłożyć żaroodporne naczynie.
Polędwica – , osolić, przyprawić pieprzem, posmarować polędwicę jedną łyżką musztardy i ziołami prowansalskimi.
Na patelnię położyć 1 łyżkę masła, roztopić i położyć polędwicę. Szybko smażyć, na wysokiej temperaturze. Musi się lekko tylko zarumienić. około 1minuty z każdej strony.
Polędwicę pokroić i poukładać na ziemniaki.
Posypać ziołami prowansalskimi.
Przygotowanie warzyw – marchewki obrać i pokroić w podłużne cienkie paski, fasolki przekroić na pół. Do garnka z wodą wrzucić marchewki i fasolkę, osolić dodać 1 łyżeczkę cukru i łyżkę masła. Gotować 10 minut od momentu zagotowania. Odlać warzywa .
Warzywa położyć na ziemniaki z polędwicą.
Sos beszamelowy – na patelni roztopić 1 łyżkę masła, jak masło się roztopi dodać mąkę i szybko zamieszać. Nie doprowadzić do zbrązowienia, zaraz dodać mleko, śmietanę i rozmącone widelcem żółtka. Zamieszać i wylać na zapiekankę. Posypać potartym serem.
Przykrywamy folią aluminiową.
Pieczenie – włożyć zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy 20 minut.
Smacznego
Małgosia
8 stycznia, 2014 o 23:08
ZROBIŁAM, ZJADŁAM I JEST SUPER!!!! POLECAM ŚMIAŁO!!!!