Polecam, łatwy i pyszny obiadek.
Polędwiczki oczyścić, obciąć tłuszczyk. Pokroić mięsko na plasterki o grubości 1- 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ziołami toskańskimi i zmielonymi suszonymi pomidorami. . Lekko ubić mięso,( pięścią). Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć polędwiczki z obydwu stron na złoty kolor. Smażyć na dużym ogniu, nie smażyć długo.
Zdjąć mięso z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na patelnię w rzucić cebulkę pokrojoną w piórka, smażyć aż straci kolor surowizny. Wrzucić pieczarki, smażyć 2 minuty. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pomidorki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do śmietany. Wymieszać i wlać wszystko na mięso.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą się rozpadać. Odcedzić ziemniaki i rozłożyć na górze zapiekanki.
Nagrzać piekarnik do 200 C, termoobieg. Naczynie przykryć i piec zapiekankę 30 minut. Po tym czasie naczynie odkryć, rozłożyć kawałeczki masełka, posypać oregano. Ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Temperatura już większa 220 C
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.