zapiekanka

Schab doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać suszone zioła, paprykę w proszku ostrą i słodką. Obsypać tą mieszanką płaty mięsa.

Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plasterki o grubości 3mm. Następnie ugotować. Ziemniaki muszą być prawie miękkie.

Pieczarki obsmażyć na patelni z odrobiną masła. Woda z grzybów musi całkowicie wyparować.

zapiekanka

Formę delikatnie wysmarować masłem i rozłożyć plastry mięsa. Mięso można pokroić na mniejsze kawałki. Na mięsie rozłożyć obsmażone pieczarki.

zappiekanka

Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać. Nie czekać aż zbrązowieje. Wlać mleko, dodać pokruszoną kostkę rosołową. Mieszać aż sos się zagotuje. Doprawić do smaku solą. Dodać potarty ser i wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia. Odłożyć trochę sera do obsypania na górze.

Pieczenie – Nagrzać piekarnik do 200 C, przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut.

W między czasie ugotować brokuł rozerwany na mniejsze kawałki. Woda musi być doprawiona do smaku sola.

Wyjąć blaszkę z piekarnika, powpychać brokuł między ziemniaki. Ponownie wstawić do piekarnika, ale już nie przykrywać. Piec kolejne 30 minut. Minutę przed końcem pieczenia obsypać pozostałym serem.

Pyszny dodatek do tego dania to ogóreczki konserwowe lub słodko kwaśna sałatka w warzyw. Ja zawsze mam takie w piwnicy.

Polecam, smacznego.