Soczewica jest bardzo zdrowa, warto ją wprowadzić do jadłospisu i przynajmniej raz na tydzień coś z niej wyczarować. Jednym ze sposobów na wykorzystanie soczewicy to zupa, bardzo smaczna i sycąca.

zupa

Do garnka wlać olej dodać cebulkę i czosnek, boczek wędzony, smażyć tak długo, aż cebulka lekko się zarumieni. Wlać pomidory z puszki, wywar, dodać mięso pokrojone na małe kawałki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 20 minut.

zupa z soczewicy

Mięso możecie pominąć, wystarczy wywar, zupa będzie również smaczna. Teraz już czas na ziarenka kardamonu, kminek, kurkumę, soczewicę, ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Dolać wodę i gotować na małym ogniu 15-20 minut aż soczewica zmięknie. Gdyby była za gęsta dolać trochę wody i doprawić do smaku.

Na patelni rozgrzać olej, do gorącego oleju wrzucić talarki cebuli i smażyć na małym ogniu, aż zrobi się chrupiąca, wyjąć z oleju i rozłożyć na papierowym ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się nadmiaru oleju.

Rozlać zupę do talerzy, dodać kleksik jogurtu i obsypać cebulką.