To ciasto jest rewelacyjne, był czas, że robiłam je co kilka tygodni. Zawsze na imprezy, impreza bez „3 bit” to nie impreza 🙂

3 x bit

Masa budyniowa – mleko z cukrem zagotować,zostawić troszeczkę do rozmieszania budyniów.  Do mleka wsypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Wlać rozmieszaną budyń do gotującego się mleka.  Dobrze wymieszać i zagotować. Budyń musi zgęstnieć. Zostawić do ostygnięcia.

Masło rozetrzeć na puch. Powoli dodawać po jednej łyżce masy budyniowej. Dokładnie utrzeć, wszystko musi utworzyć gładką masę kremu budyniowego.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć herbatniki. Jeden koło drugiego. Na biszkoptach rozłożyć krem budyniowy. Ponownie rozłożyć herbatniki.

Warstwa z toffi – na herbatnikach rozłożyć masę toffi. Następnie ponownie herbatniki, jeden koło drugiego.

Warstwa ze śmietaną – śmietanę ubić, żelatynę rozmieszać z zimną wodą. Natychmiast dodać do śmietany i wymieszać. Musi to być zrobione szybko , żeby żelatyna nie zrobiła się jak kluska. Zaraz wylać śmietanę na herbatniki.

Ostania warstwa –  na tarce potrzeć czekoladę i delikatnie rozsypać na cieście.

Warstwy placka

1 warstwa – herbatniki

2 warstwa – krem budyniowy

3 warstwa – herbatniki

4 warstwa- toffi

5 warstwa – herbatniki

6 warstwa – masa śmietanowa

Na górę potrzeć czekoladę. Gotowe

Uwielbiam to ciasto