Zrobiłam tą polędwicę na dwa dni, pierwszego dnia zrobiłam z ziemniakami i czystym sosem. Na drugi dzień zagęściłam sos mąką wymieszaną w jogurcie greckim i podałam z ryżem
Polędwicę umyć wysuszyć za pomocą ręczników papierowych, doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką , chilli,kminkiem, mieszanką suszonych ziół. Na palenie wlać olej o smaku ziół, położyć polędwicę i smażyć tak długo aż się zarumieni z wszystkich stron, smażymy na wysokiej temperaturze.
Jak polędwica będzie zarumieniona , zdjąć ją z patelni. Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w plasterki cebulę, dodać pokrojone w kostkę papryki, zmiażdżony czosnek oraz pokrojone kurki. Smażyć chwilkę, dolać trochę wodę, dobrze wymieszać, żeby wszystko z patelni było wymieszane. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest to konieczne.
Włożyć polędwicę do żaroodpornego naczynia i zalać sosem z patelni.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 35-40 minut. Podczas pieczenia kilka razy polać wytworzonym sosem polędwiczkę. Jest to ważne polędwiczka nie będzie sucha.
Upieczoną polędwiczkę podawać z ugotowanymi ziemniakami, polędwica jest pyszna a sos cudny.
Druga wersja to z jogurtem greckim. Na drugi dzień podgrzać sos z polędwicą na patelni. Wymieszać mąkę ze jogurtem greckim i powoli mieszając dodawać do sosu, zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem.
Pyszny obiad, zachęcam do wypróbowania.
Można zrobić dwie polędwiczki sosu i dodatków jest wystarczająco.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.