Uwielbiam szparagi, szczególnie jak jest na nie sezon. Wtedy są świeże i bardzo smaczne.
Wykonanie – szparagi obrać i odłamać zdrewniałe końcówki. Zdrewniałe końcówki ja wrzucam do lnianego woreczka i dodaje do potrawy do gotowania. Następnie je wyrzucam, ponieważ są łykowate i twarde. Smak z nich zostaje.
Marchewki obrać i pokroić w cienkie talarki. W małym garnuszku z osoloną wodą gotować marchewki 2 minuty. Następnie odcedzić. Jak macie młode marchewki to nie trzeba tego robić. Łodyżki koperku związać, a górę pokroić drobno.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić wszystkimi przyprawami. Położyć mięso do żaroodpornego naczynia. Do naczynia wrzucić również pokrojone na kawałki szparagi, marchewkę, łodyżki koperku. W śmietanie rozmieszać mąkę, serek topiony, połowę posiekanego koperku i kostkę rosołową. Zalać tym mięso i warzywa.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 – 25 minut. Mięso musi być upieczone.
Na koniec obsypać pozostałym koperkiem i gotowe.
Podawać z makaronem lub z pieczywem. Idealne danie na imprezy. U mnie tak szybko zniknęło i było za mało 🙂
Teresa
31 maja, 2019 o 16:53
Wspaniały blog i przepisy a fotki super z babcią
Maria Gorlik
1 czerwca, 2019 o 09:00
Fajnie jak komuś się podoba. Robię to nie dla siebie a właśnie dla Was. Pozdrawiam serdecznie