Pokoleniowa babka, prosta i pyszna.
Masło z cukrem utrzeć na puch, dodać żółtka, wymieszać. Dodać kartoflankę, proszek do pieczenia, olejek.
Białka ubić , dodać do ciasta i powoli za pomocą łyżki wymieszać.
Wlać ciasto do formy . Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 170 C, sprawdzić patyczkiem czy jest dobrze upieczone.
Ja piekę babki w sylikonowych formach i jestem bardzo zadowolona. Ten przepis mam już od wielu lat, żeby nie powiedzieć od wieków.
Zawsze ma duże powodzenie i błyskawicznie znika.
Smacznego
gosia
31 marca, 2015 o 12:22
z takiej formy babke wyciągamy od razu po upieczeniu czy musi ostygnąć?
kuchcik8
31 marca, 2015 o 13:25
Ja zawsze czekam chwilke i potem powoli wyciągam. To jest sylikonowa forma więc można z niej ładnie wyciągnąć babke, odwracjając boki na zewnątrz i na koniec kominek. Pozdrawiam