Pyszna delikatna babka o smaku cytrynowym. Babka była zjedzona kilka minut po upieczeniu, musiałam na drugi dzień piec znowu, tak wszystkim smakowała.
Jajka ubić z cukrem na puch, masło utrzeć i powoli wlewać masę jajeczną do utartego masła. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kisiel i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Wlać sok z cytryny i waniliowy serek, wymieszać. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy.
Wstawiamy babkę do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy 1.30 minut w temperaturze 180C. Jeżeli zauważycie, że babka jest już zarumieniona mimo że jeszcze nie czas ją wyjąć z piekarnika, sprawdź za pomocą patyka drewnianego stan upieczenia. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej , więc bezpieczniej jest to sprawdzić.
Thermomix – załóż motylek, ubić jajka z cukrem 5 minut, obroty 3
dodaj miękkie masło, czas 30s, obroty 3
dodaj mąkę, kisiel, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, czas 2 minuty, obroty 3
dodaj sok z cytryny i serek waniliowy, czas 15sek, obroty 4
Dalej jak wyżej.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.