Chleb jest rewelacyjny, robię go najczęściej. Polecam bez obaw.

Wszystkie składniki włożyć do maszyny, nastawić na program podstawowe, rozmiar L i włączyć maszynę. Dla mnie to jest najprostszy sposób wykonania chleba. Nastawiam maszynę wieczorem i rano mam chlebek gotowy.

Wykonanie chlebka bez maszyny – drożdże pokruszyć, wsypać suche, wlać 1/4 szklanki letniej wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, otręby. Zrobić w środku dołek, wlać letnią wodę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Włożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dodać ziarna i ponownie ugnieść ciasto.

Foremkę do pieczenia chleba posmarować tłuszczem, można obsypać ziarnami lub otrębami. Następnie włożyć ciasto, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 35-40 minut.

Polecam.