Taki chleb można zrobić również bez maszyny, ale ja zawsze robię w maszynie. Dużo łatwiej i szybciej. Chlebek jest super, nic się nie kruszy.

Chleb

Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wlać do niego drożdże i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Ostawić do wyrośnięcia. Uformować dowolny kształt chlebka.

Nagrzać piekarnik do 230 C i piec chlebek 30 minut. Chlebek musi się zarumienić. Chleb jest gotowy gdy pukając w spód chlebka słychać głuchy odgłos.

Wykonanie w maszynie – wszystkie składniki dodać do naczynia, nastawić na pieczenie podstawowe i czekać aż się upiecze.

Smacznego.