Powiem tylko chlebek rewelacyjny. Długo świeży i nic się nie kruszy. Robiłam już go wiele razy. Szczerze polecam.
Wykonanie bez robota kuchennego, wszystkie suche składniki wymieszać razem. Następnie powoli mieszać wodę do suchych składników. Ciasto bardzo dobrze ugnieść. i odstawić do wyrośnięcia. Masa musi być lśniąca i elastyczna, nie powinna kleić się do rąk.
Ponownie ugniatać i wyłożyć ciasto do blaszki. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać nasionami. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 190 C tak długo aż chleb będzie upieczony, zarumieniony i chrupiący.
Wykonanie w automacie do chleba – wszystko wrzucić do formy do chleba. Nastawić na chleb normalny, wielkość średnia i na mocno wypieczony. Start 🙂
Wykonanie w thermomix –
- wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, interwał, czas 3 minuty
- zostawić do wyrośnięcia
- ponownie wyrobić , czas 30 sekund, interwał
- włożyć do foremki do pieczenia chleba
- odstawić do wyrośnięcia
- piec jak wyżej
Jak się całować
26 września, 2020 o 11:43
Super zdrowy chlebek ;)!
Żaneta
2 października, 2020 o 20:21
Witam, nie podano ile wody do tego chlebka i ciepła czy zimna😊
Maria Gorlik
2 października, 2020 o 21:17
Już jest, przepraszam. Pozdrawiam