Polecam bardzo, ciasto delikatne i pyszne.
Wykonanie– masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec dodać obie mąki i wymieszać dokładnie na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na górze rozłożyć połówki śliwek.
Pieczenie – piec w temperaturze 180C przez 30-35 minut, do suchego patyczka 🙂
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego dodać masło, cukier i cukier waniliowy, wymieszać obroty 5 czas 1 minuta
- zdjąć masę z boków naczynia
- mieszając obroty 5, dodawać po jednym żółtku
- dodać obie mąki, proszek do pieczenia, śmietanę, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta
- zdjąć ciasto z boków naczynia i jeszcze raz wymieszać obroty 6, czas 20 sekund
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.