Idealny deser na niedzielne popołudnie lub na specjalne okazje tj. Walentynki
Z tej porcji wyszło 9 sztuk
Przygotowanie ciasta – do garnka wlać wodę, dodać masło i sól. Postawić garnek na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do gorącej masy z masła. wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Postawić ponownie na ogniu, gotować i mieszać, aż masa się przesmaży i utworzy gładką masę. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostudzenia.
Do letniej masy dodać lekko ubite jajka. Za pomocą miksera zmiksować na gładką masę.
Formowanie eklerków – do rękawa cukierniczego nałożyć masę i wyciskać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec eklerki 30-35 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. jeśli eklerki jeszcze nie będą dopieczone dodać jeszcze kilka minut.
Wyjąć eklerki z piekarnika i ostudzić.
Przygotowanie kremu – na garnuszku z parującą wodą postawić miseczkę z pokruszoną białą czekoladą i odrobiną śmietany, zmniejszyć ogień. Woda powinna delikatnie parować. Czekolada musi się rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę cukru pudru. Wymieszać. Do ubitej śmietany dodać letnią czekoladę, wymieszać.
Wykonanie końcowe – zimne eklerki przeciąć na pół. Posmarować śmietaną i przykryć drugą częścią eklerka.
Dekoracja -na garnuszku z parującą wodą rozpuścić mleczną czekoladę i polać nią eklerki.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.