Ten przepis jest bardzo stary, krem jest jak robiła moja mama. Teraz to ciągle tylko budyniowe. Lubię budyniowe, ale czasami lubię poprzez smak powspominać dawne czasy.
Ciasto bardzo proste, Dokładnie ubić jajka z cukrem, na puszysta masę dodać mąkę, kartoflankę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Teraz powoli dolewać olej ciągle mieszając. Połowę ciasta wylać do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodać kakao i wymieszać. Wylać ciasto kakaowe na białą warstwę ciasta i porozrzucać wiśnie. Włożyć ciasto do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C , 40 minut.
Zostawić ciasto do ostudzenia.
Przygotowanie kremu – masło o temperaturze pokojowej , dokładnie utrzeć na puch z cukrem i cukrem pudrem, dodać żółtka i mieszać. Mleko zagotować i na chwilkę odstawić. Gorące mleko bardzo powoli wlewać do masy i bardzo szybko mieszać. Mieszać jeszcze chwilę dłużej do schłodzenia kremu.
Schłodzony krem rozłożyć na zimne ciasto i wstawić do lodówki.
Polać krem rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, musi być też schłodzona ale nie gęsta. Znowu włożyć do lodówki , i zostawić aż czekolada i krem stężeje.
Polecam, smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.