Pomysł na kolację z patelni.
Ziemniaki, marchewki oskrobać pokroić w talarki. Wrzucić do wody z kostką rosołową w razie potrzeby dosypać soli. Gotować aż będą miękkie, ale nie na tyle żeby się rozpadały. Jak już będą ugotowane odcedzić i odłożyć na bok. W tym czasie przygotowujemy mięso, na patelnię wlać troszeczkę oleju, wrzucić pokrojoną drobno polędwiczkę, pieczarki, cebulką pod sam koniec wrzucamy plastiki kiełbasy chorizo. Smażyć mieszając co chwilkę przez kilka minut.
Wszystko doprawić solą , pieprzem, przyprawą gyros, zamieszać. Smażyć tak długo aż mięso i reszta składników będzie usmażona około 3- 5 minut. Zdjąć z patelni mięso, włożyć ziemniaki i marchewki, rozłożyć równomiernie. Na warstwę ziemniaczaną rozłożyć masę z mięsem.
Przygotowanie sosu – do miseczki wbić jajka, ubić je lekko. Dodać potarty ser, mleko, mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wylać na patelnię.
Przykryć patelnie, postawić na gazie smażyć na dużym ogniu 1 minutkę , potem zmniejszyć do minimum i smażyć aż masa zgęstnieje.
Wstrząsnąć patelnią, jeżeli masa będzie sztywna to znaczy że jest gotowa do jedzenia. Kroimy na kawałki i kładziemy na talerze w towarzystwie sałaty.
Podawać na gorąco. smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.