Przy takim pieczeniu używam specjalnego elektrycznego garnka do wolnego gotowania. Można piec w piekarniku ale wtedy ustawić na niską temperaturę 150C i piec 4-5 godzin. Karkówka jest pyszna, rozpływa się w ustach.

karkówka

Karkówkę pociąć na 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem , kurkumą. Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć na złoty kolor. Pod koniec dodać 1 łyżkę miodu, obtoczyć mięsko w sosie który się wytworzył. Kawałki mięsa wyjąć i włożyć do wolnowaru. Na tej samej patelni obsmażyć cebulki pokrojone w pół-piórka. Jak już cebulka lekko zmięknie wrzucić ząbek czosnku i pieczarki pokrojone w cienkie plasterki.

Wszystko z patelni wylać na mięso. W dużym garnuszku wymieszać ketchup, przecier pomidorowy i wylać na mięso. Wrzucić pokrojone suszone pomidorki. Mięso musi być przykryte w sosie, prawie w całości. Po godzinie sprawdzić smak i wrazie czego doprawić solą.

W wolnowar ustawić na wolne gotowanie i gotować 5 godzin. Po tym czasie powinno być gotowe. Jedną łyżkę mąki rozmieszać w małej ilości wody i wlać do mięsa. Jeszcze chwilkę gotować. Nie jest to konieczne.

Smacznego.