Tego ciasta chyba nie trzeba reklamować, jedynie co nowe to truskawki. Myślę że fajnie to razem pasuje.
Wykonanie ciasta – Do garnka wlać wodę, dodać masło i zagotować masę. Wsypać mąkę i szybkimi ruchami mieszać, cały czas trzymać garnek na ogniu. Masa jest gotowa jak powstanie gładka błyszcząca masa, która odchodzi od boków garnka. Zdjąć z ognia i zostawić aż ostygnie.
Do zimnej masy dodać jajka i zmiksować na gładką masę. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części, piec w tej samej wielkości blaszce dwa ciasta.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec ciasto 30- 35 minut. Ciasto musi urosnąć i powstać nierówna powierzchnia. Zostawić ciasto do ostudzenia.
Wykonanie kremu – do garnka wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier, cukier waniliowy i esencję waniliową. Zagotować. W dużym kubku wymieszać obie mąki i jajko oraz żółtka, zalać pozostałym mlekiem. Dokładnie zmiksować, żeby nie było grudek i wszystko dokładnie się połączyło. Jak już mleko będzie się gotowało wlać masę jajeczną i zagotować. Cały czas mieszać. Masa musi zgęstnieć i uzyskać konsystencję budyniu.Zdjąć budyń z ognia i ostudzić.
Masło utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie wymieszać.
Truskawki umyć i osuszyć. Oderwać szypułki.
Składanie ciasta – na pierwsze ciasto rozłożyć krem i obłożyć truskawkami. lekko je przydusić. Przykryć drugim ciastem. Na koniec obsypać cukrem pudrem.
Luiza
6 sierpnia, 2017 o 13:14
Ciasto przepyszne! Do kremu dla urozmaicenia zamiast truskawek dodalam borówki i było wyśmienite, całe ciasto zjedzone w pół dnia:-)
Polecam gorąco!
Maria Gorlik
6 sierpnia, 2017 o 13:17
Dziękuje za komentarz. Cieszę się bardzo jak trafiłam kogoś gust. Pozdrawiam