Bardzo lubię takie kluseczki, idealne do gulaszu, mięs z sosem czy pomidorowych sosów itp

kluski

Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Obrać ze skórki i gorące przecisnąć przez praskę. Lekko przestudzić, ale ciągle mają być ciepłe.

Dodać jajko, szczyptę soli i powoli dosypywać mąkę. Ciasto powinno być dość elastyczne i lekko wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. Ilość mąki zależy od ziemniaków , czasami trzeba dodać trochę mniej lub więcej.

kluski z sosem

Z masy ziemniaczanej uformować wałek o grubości kciuka i pociąć na 1 cm kawałki. Następnie lekko spłaszczyć widelcem, tak żeby powstały charakterystyczne paseczki.

Do dużego garnka wlać wodę, osolić do smaku i zagotować. Wrzucać kluseczki partiami, zamieszać żeby nie przykleiły się do dna. Jak już wypłyną gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.

kluski gnocchi

Kluseczki są pyszne, polecam.