Dzisiaj na obiedzie miałam gości, długo myślałam co zrobić, co chwilkę zmieniałam zdanie.
Kupiłam piersi kurze szpinak, mozzarellę… Powoli zaczęłam coś tworzyć. Dodałam wszystkie składniki jakie lubię , i powoli coś zaczęło wychodzić, zapach był cudny. Teraz już mogę powiedzieć że wyszło super, goście byli zachwyceni ku mojej radości. Ciężko się gotuje dla kogoś jak nie wiesz co dokładnie lubią, ale udało się 🙂
Pieczarki umyć , odciąć główki i przekroić na pół w poprzek, Na patelni z małą ilością oleju obsmażyć pieczarki, oczywiście doprawić je solą i pieprzem. Jak już stracą swój kolor surowizny.
Przeciąć każdą pierś kurzą tak żeby utworzyła się tzw kieszeń . Każdy kawałek mięsa doprawić solą, pieprzem, oregano. Do kieszonek włożyć 1-2 pomidorki suszone oraz grzybka. Zamknąć kieszonkę za pomocą wykałaczki lub patyczka drewnianego. Na patelni rozgrzać olej obsmażyć mięso z dwóch stron, poukładać mięso na dnie żaroodpornego naczynia.
Teraz czas na przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło dodać pokrojoną drobno czerwoną i zieloną chilli ( oczyszczone z pestek i błonek ) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać szpinak i gotować aż szpinak zmięknie i utworzy się papka, zdjąć szpinak z patelni i lekko zmielić blenderem . Ja zawsze dodaję cały szpinak z łodyżkami, szkoda mi wyrzucać z tego cudnego warzywa. Po zmieleniu wlać znowu na patelnię, dodać pokrojoną mozzarellę i na koniec wymieszać ze śmietaną lub jogurtem greckim. Doprawić solą i pierzem dodać gałkę muszkatołową , wymieszać. Wlać sos na mięso, przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika 200C i piec 35-40 minut
To danie jest przepyszne.
Daniela
2 października, 2014 o 10:16
Było przepyszne – niebo w gębie!
kuchcik8
2 października, 2014 o 11:01
Dziękuję, pozdrawiam
Luiza
13 października, 2014 o 21:01
Mega, mega, mega pyszne danie ! 😉 trochę czasochłonne ale bez wątpienia było warto !
kuchcik8
13 października, 2014 o 21:13
Cieszę się super, pozdrawiam
Madzia
26 października, 2014 o 21:47
Danie PRZE-PY-SZNE!! Jeżeli chcecie miło zaskoczyć gości to śmiało możecie to zaserwować! POLECAM x10! Mi się udało 😉
kuchcik8
26 października, 2014 o 22:20
Dziękuję bardzo, cieszę się bardzo. Dodaje mi to skrzydeł 🙂 pozdrawiam