Byłam na imprezie u koleżanki i bardzo mi smakowała ta karkówka. Zaraz poprosiłam o przepis. Dziękuję Wiesia, pozdrawiam.
Takie danie super pasuje na różne imprezy lub danie obiadowe. Bardzo polecam.
Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Jeśli lubicie na ostro można posypać ostrą papryką. Rozłożyć plastry karkówki i posmarować każdy cienko miodem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić plastry karkówki stroną gdzie posmarowany był miód. Smażyć chwilkę, tylko musi lekko zmienić kolor. Uwaga – trzeba bardzo uważać bo szybko się przypala. Zdjąć mięso z patelni i posmarować miodem z drugiej strony. Znowu lekko obsmażyć. Zdjąć mięso z patelni i obsmażyć cebulkę pokrojoną we wiórka smażyć mieszając co chwilkę aż nabierze lekko złotego koloru.
Teraz są dwa sposoby przygotowania mięsa.
Pierwszy to obsmażone mięso położyć do żaroodpornego naczynia i obłożyć obsmażoną cebulką. Na patelnię wlać około szklanki wody, zagotować i wymieszać. Wszystko z patelni musi się wymieszać. Doprawić do smaku i wylać wszystko do mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Sprawdzić zawsze czy jest wystarczająco miękkie dla Was.
Drugi to na patelnię położyć obsmażone mięso i cebulę, wlać wodę, wymieszać, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Smażyć na bardzo małym ogniu aż będzie miękka.
To było rewelacyjne. Smacznego.
Monika
21 września, 2017 o 19:39
Karkówka przepyszna, rewelacyjna. Aż dziwne,że nikt nie wystawił komentarza.
Maria Gorlik
22 września, 2017 o 00:14
Dziękuje za tak miły komenterz. Wiem że dużo ludzi gotuje z mich przepisów, ale nie chce im się systawiać momentarzy ? Nawet wśród moich znajomych. Pozdrawiam serdecznie
Izabela
1 marca, 2018 o 15:26
Pierwszy raz zrobiłam karkówkę z tego przepisu i napewno jeszcze skorzystam bo jest bardzo smaczna i prosta do zrobienia. dziękuję..
Maria Gorlik
1 marca, 2018 o 16:16
Cieszę się bardzo, dziękuje za komentarz. pozdrawiam
Iwona
21 kwietnia, 2018 o 20:51
Wygląda pysznie, jutro będę próbować. Ale chciałam dopytać: do piekarnika rozumiem że na 1,5 godziny? czy na 30 minut?
Maria Gorlik
21 kwietnia, 2018 o 21:09
Witam serdecznie, oczywiście że 1 godzinę i 30 minut. Życzę smacznego
Beata
23 kwietnia, 2018 o 14:49
Witam
Jutro zabieram się za przyrządzanie karkówki z Pani przepisu ? chciałam tylko dopytać tak dla pewności, karkówkę w piekarniku pieczemy cały czas pod przykryciem tak?
Maria Gorlik
24 kwietnia, 2018 o 00:11
Nie widziałam pytania, skórki. Tak cały czas ma być pRykryt. Pozdrawiam serdecznie
Beata
23 kwietnia, 2018 o 15:04
Proszę również o radę jaka surówka najlepiej pasuje do tego dania
Maria Gorlik
23 kwietnia, 2018 o 15:32
Mogą być również ogórki konserwowe. Pozdrawiam
Beata
23 kwietnia, 2018 o 15:05
Jaka surówka najlepiej pasuje do tego dania?
Maria Gorlik
23 kwietnia, 2018 o 15:23
Ja lubię z marchewki i jabłuszka. Pozdrawiam
Dorota
27 kwietnia, 2019 o 17:06
Super przepis, karkówka wyszła naprawdę smaczna.
Maria Gorlik
27 kwietnia, 2019 o 22:24
Cieszę się ze smakowała. Pozdrawiam
Dorota
27 lutego, 2020 o 15:07
Przepis na stałe zagościł w moim domu. Daję znacznie więcej cebuli, i piekę nawet 2,5 godziny ( lubię kiedy mięso wręcz się rozpada) dla ułatwienia sobie pracy, podgrzewam trochę miodu w mini garnuszku- dzięki temu, łatwiej smarować mi plastry mięsa. Dziękuję za super przepis !
Maria Gorlik
27 lutego, 2020 o 21:40
Bardzo się cieszę ze smakowało. Zawsze można sobie trochę zmienić przepis według swoich upodobań. Pozdrawiam serdecznie
Kinga
1 listopada, 2020 o 15:38
Pyyyyyszna
Maria Gorlik
2 listopada, 2020 o 15:39
Cieszę się, pozdrawiam
Maria
21 listopada, 2020 o 07:22
Już się cieszę że znalazłam ten przepis.Dzisiaj zabieram się za niego.Do tej karkóweczki u mnie osobno zapieczona marchewka z masłem i czosnkiem.Myślę że będzie pycha.
Maria Gorlik
21 listopada, 2020 o 15:55
Życzę smacznego. Pozdrawiam
Jola
2 marca, 2022 o 13:20
Witam, przepis wygląda bardzo apetycznie ale mam pytanie: czy mogę zamienić karkówkę na schab?
Maria Gorlik
4 marca, 2022 o 15:16
Witam, myślę że można. Schab jest tylko bardziej suchym mięsem. Pozdrawiam
Marta
24 stycznia, 2023 o 18:48
Witam
Zamierzam na weekend zrobić karkówkę z Pani przepisu tylko mam pytanie czy karkowka w piekarniku ma piec się pod przykryciem? Jeśli tak to czy można umieścić ją w rękawie do pieczenia i tak upiec?
Maria Gorlik
24 stycznia, 2023 o 20:57
Ja zawsze piekę takie mięsko pod przykryciem, ale na koniec zdejmuję przykrywkę i piekę trochę bez. około 20-30 minut. Myślę że w rękawie będzie super, ale najpierw obsmażyć jak mam podane w opisie. Pozdrawiam