Eksperymentowałam z tą kiełbasą, chciałam zrobić coś pysznego dla moich dzieci. Wyszło pysznie. Idealna kiełbasa do chlebka wykonanego samodzielnie.
Kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić kurczaka na mniejsze kawałki, zdjąć skórę. Skórę bardzo drobno pokroić. Mięso z kurczaka zdjąć z kości za pomocą ostrego noża. Następnie pokroić na małe kawałki. Tylko mięso z piersi pokroić na większe kawałki.
Mięso z kurczaka i pokrojone skóry wymieszać razem. Dodać sól peklową, paprykę w proszku, pieprz, majeranek, gałka muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i utłuc duczkiem. Po 24 godzinach ponownie zamieszać i utłuc. Takie tłuczone mięso dobrze się później sklei. Zostawić ponownie na 24 godziny w lodówce. Uzyskałam 750 g mięsa i 150 g skór. To tak dla informacji.
Z kości od kurczaka ugotowałam ekspresową zupę pomidorową. Która wyszła pyszna ponieważ kurczak był z wolnego wybiegu. U mnie nic się nie zmarnuje.
Wyjąć mięso z lodówki, wlać wodę, dodać żelatynę i wymieszać dokładnie. Zostawić na chwilkę, mięso musi wchłonąć wodę. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Mięso włożyć do specjalnych woreczków. Mocno ugnieść mięso. Zawinąć worek u góry i włożyć do szynkowaru. Zamknąć.
Na dno dużego garnka włożyć ściereczkę i postawić szynkowar. Wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości szynkowaru. Gotować kiełbasę od zagotowania się wody 1 godzinę i 20 minut. Jak już woda się będzie gotowała zmniejszyć gaz.
Po ugotowaniu wyjąć ostrożnie szynkowar i odstawić.
NIGDY NIE OTWIERAĆ GORĄCEGO
Jak już szynkowar jest chłodny wstawić do lodówki i zostawić tak do następnego dnia. Teraz już można wysunąć kiełbasę, zdjąć folię i jest gotowa do serwowania.
Smacznego.
Sylwia
21 października, 2017 o 20:56
A można w zwykłym garnku zamiast szybkowaru?
Maria Gorlik
21 października, 2017 o 21:01
Trudno powiedzieć, myślę że nie. Teraz tak myślę że jedynie w specjalnych flakach, ale nie próbowałam. Pozdrawiam serdecznie