Bardzo dobre danie, lubię czuć smak szparag. Najlepiej jak są świeże, ale czasami trudno je dostać. Tym razem też użyłam ze słoiczka.
Piersi kurze pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Z ostrą delikatnie, to danie nie ma być pikantne.
Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Białe szparagi obrać i odłamać twarde końcówki. Zielone obrać tylko do 1/3 wysokości łodygi. Również odłamać twarde końcówki.
Jeśli użyjecie ze słoika to szparagi odcedzić. Wszystkie szparagi pokroić na 5 cm kawałki.
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i obsmażyć cebulkę pokrojoną drobno i czosnek. Cebulka tylko musi zmięknąć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć aż pieczarki puszczą wodę. Wlać wino i gotować na małym ogniu aż wino prawie wyparuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wywarem i wlać na patelnię. Zagotować dokładnie wymieszać. Dodać gałkę.
Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać szparagi, zalać sosem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 35-40 minut.
Podawać z makaronem lub ryżem.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.