Jadłam go u mojej siostry na urodzinach. Smakował wybornie. Bardzo delikatny i puszysty. Cudowny.

sernik

Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie ciasto kruche.  Ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto kruche 15. Powinno się lekko zarumienić.

Wykonanie masy serowej – twaróg trzykrotnie zmielić przez maszynkę bub dokładnie w malakserze. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodać żółtku. Dokładnie wymieszać. Teraz już mieszać twaróg i pozostałe składniki. Im lepiej wymieszane tym sernik będzie bardziej puszysty.

Białka ubić ( dodać białka z ciasta kruchego również )na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Jeśli lubicie z rodzynkami to dodać je razem z białkami.

Wylać masę serową na podpieczone kruche ciasto.

Pieczenie – zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 C i piec 55-60 minut.

Wykonanie w thermomix –  ciasto kruche

  • wrzucić wszystkie składniki na ciasto kruche, czas 30 sek, obroty 5, włożyć kopystkę
  • wyjąć, uformować kulę, włożyć na 15 minut do zamrażarki
  • pieczenie jak wyżej

Wykonanie w thermomix – masa serowa

  • białka  z czterech jajek ( dwa białka z ciasta kruchego )ubić, nałożyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5. Jeśli nie będą ubite to przedłużyć czas ubijania.
  • wszystkie składniki na masę serową włożyć do naczynia miksującego, czas 1 minuta, obroty 4
  • zdjąć masę z boków naczynia i zmiksować ponownie, 10 sekund, obroty 5
  • dodać rodzynki, wymieszać już tylko kopystką
  • pieczenie jak wyżej