Bardzo pyszne drożdżówki, robię je od wielu lat. Są przepyszne.
Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować i do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
Drożdże pokruszyć do dużego kubka, dodać 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto – Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i wlać do niego wyrośnięte drożdże,resztę ciepłego mleka, rozmącone jajka i żółtka , cukier waniliowy i stopione, przestudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto, ugniatając dłońmi, aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Włożyć do miski i przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie rozwałkować formując prostokątne ciasto. Posmarować cały płat ciasta budyniem i zwinąć ze strony gdzie jest krótszy bok , tworząc roladę. Pociąć na plastry o szerokości 2 cm. Położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i położyć drożdżówki, zostawić na chwilkę do lekkiego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200, przez 15-20 minut. Drożdżówki muszą lekko urosnąć i nabrać złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Te drożdżówki są naprawdę rewelacyjne.
Thermomix – do naczynia miksującego dodać drożdże, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, 1/4 szklanki ciepłego mleka, czas 2 minuty, 37 C, obroty 1 – dodać przesianą mąkę, resztę mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy, cukier, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej.
Małgosia
17 października, 2015 o 19:34
polecam szczególnie dla dzieci- znikają w mig!!!
kuchcik8
17 października, 2015 o 19:37
I takie pasibrzuchy jak ja też zajadają 🙂 Dziękuję za komentarz.
ja
11 kwietnia, 2016 o 19:09
szkoda ze zle napisany przepis bo niewiadomo kiedy wlac mleko ,zoltko i cukier do ciasta 🙁
kuchcik8
11 kwietnia, 2016 o 20:12
Już poprawiłam, trochę było nieczytelnie. Pozdrawiam
ja
18 kwietnia, 2016 o 18:47
Dziekuje 🙂 wyszly rewelacyjne!!! polecam znikaja szybciutko 🙂
kuchcik8
18 kwietnia, 2016 o 18:59
Cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz. pozdrawiam serdecznie.
Anonim
14 stycznia, 2017 o 16:50
prubuje
Maria Gorlik
14 stycznia, 2017 o 19:48
Napisz jak wyszły 🙂