Mam bardzo dużo pigwowca w ogrodzie, więc musiałam coś z nim zrobić. Jedną z propozycji jest sok, który dodany do herbatki super wzbogaci jej smak. Wzmocni też nasz organizm, oferując nam witaminy. Super na przeziębienia.

Sok z pigwy

Owoce umyć i zetrzeć na tarce, włożyć do dużego słoja. Zalać miodem lub zasypać cukrem. Wybór należy do Was. Można dodać korzeń imbiru potarty na tarce z dużymi oczkami. Oczywiście najpierw musi być obrany.

Tak zostawić na dwa dni, w ciągu tych dni kilka razy zamieszać.

sok

Za pomocą  gazy wycisnąć sok, bardzo dokładnie. Można też użyć wyciskarki do soków, na pewno zrobi to lepiej. Przelać sok do butelek i pasteryzować 15 minut. Następnie wyjąć i okryć grubym ręcznikiem, zostawić tak do całkowitego ostudzenia.

Pycha.