Taki sos można podawać do ryb mięs i warzyw. jest pyszny i nie zbyt skomplikowany.
Sos szafranowy – szafran zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut. W garnku zagotować wodę i położyć na górę miskę. Do miski dodać żółtka,sok z cytryny, śmietanę i szafran razem z wodą. Mieszać za pomocą trzepaczki, aż masa prawie zgęstnieje. Zdjąć miskę z sosem z garnka i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
Thermomix – sos szafranowy
Do naczynia miksującego dodać żółtka, zamoczony szafran,śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz , czas 6 minut, temp. 80 C, obroty 4
Kasia
8 października, 2016 o 13:08
Radzę dodać mniej soku z cytryny bo sos wyszedł dość kwaśny
kuchcik8
8 października, 2016 o 13:10
Trzeba zawsze sprawdzać, każdy lubi inaczej. Dziękuje za komentarz. Pozdrawiam