Syn mi niedawno powiedział – momo już dawno nic nie wymyśliłaś takiego specjalnego. To skłoniło mnie dzisiaj do przygotowania właśnie takiej kolacji. Ostatnio gotuję potrawy proste ze względu na mojego wnusia 🙂 Bardzo nam smakowało, mam nadzieję że Wam to też przypadnie do gustu. Wykonanie w thermomix na dole.

kolacja we dwoje

Przygotowanie mięsa – mięso doprawić wszystkimi przyprawami. Włożyć do rękawa foliowego takiego do pieczenia, wlać olej i odrobinę wody. Zamknąć, zamieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, ale nie jest to konieczne. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec pałki 1,5 godziny. Mięso musi być bardzo miękkie. Mięso wyjąć z worka i rozdrobnić widelcem. Przykryć folią, żeby nie wyschło. Polać mięsko sosem co się wytworzył w czasie pieczenia.

Sos majonezowy – majonez wymieszać z musztardą, posiekanym szczypiorkiem i płatkami chili. Odstawić do lodówki. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta na bułki bao – wszystkie składniki na bułki wrzucić do miski lub malaksera i wyrobić jak każde ciasto drożdżowe. Musi być gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie rozwałkować ciasto i wyciąć koła o średnicy 10 cm. Ciasto nie może być rozwałkowane za cienko. Z tej porcji wychodzą cztery bułki. Posmarować bułki olejem i złożyc na pół. Do środka włożyć kawałek papieru do pieczenia lub filię aluminiową.

bułki bao

Gotowanie bułek – bułki trzeba ugotować na parze. Najlepiej w parowniku lub w thermomix verona. Na tych urządzeniach gotować 40 minut. Można też zawiązać gazę u góry dużego garnka i położyć na niej bułki. Przykryć bułki dużą miską. Od momentu zagotowania się wody, gotować jeszcze 30 minut.

Przygotowanie do podania – Wyjąć papier z bułek. Do środka włożyć liść sałaty na to porwane mięso, piórka cebuli, sos majonezowy. Złożyć bułkę i podawać.

kaczka

Ja podałam z zimnym mięsem ale bułka była ciepła, ale można podać z ciepłym mięsem.

Danie wyszło pycha.

Wykonanie w thermomix

  • przygotowanie mięsa jak wyżej
  • do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki na ciasto, wyrobić czas 3 minuty, interwał
  • zostawić do wyrośnięcia
  • rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy, ciasto nie wałkować za cienko. Wyciąć cztery koła o średnicy 10 cm
  • Posmarować olejem u góry, złożyć na pół. Do środka włożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową
  • Wlać wodę do naczynia miksującego, nałożyć koszyk do gotowania verona. Dwie bułki położyć na dół, dwie u góry i przykryć.
  • gotować verona, 30 minut.
  • reszta jak wyżej