To jest ciasto pracochłonne , ale przepyszne. Na imprezie zniknęło w sekundę.
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku. Na koniec mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części.
Ubić baiałka na sztywno i powoli dodać cukier ciągle mieszając. Rozłożyć ubite białka na cieście i posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem 170 stopni przez 30 minut, potem zwiekszyć do 180 i piec jeszcze 10-15 minut. Ciasto powinno być przepieczone, a beza chrupiąca.
Każą część ciasta pieczemy w ten sam sposób i w takiej samej blaszce. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Pierwsza warstwa – upieczone ciasto kruche z bezą i migdałami
Druga warstwa – połowa ubitej śmietany
Trzecia warstwa- wypestkowane wiście
Czwarta warstwa – tężejąca galaretka
Piąta warstwa – pozostałą ubitą śmietanę
Szósta warstwa – drugie upieczone ciasto z bezą i migdałami
Zostawić ciasta to przestudzenia. Galaretki rozrobić w 70 ml wrzącej wody i zostawić do lekkiego zgęstnienia. Jak już galaretka jest prawie sztywna, zaczynamy ubijać kremówkę na koniec powoli dodać dwie łyżki cukru, dokładnie wymieszać. Rozrobić żelatynę, zalewając żelatynę małą ilością zimnej wody. Jak już napęcznieje zalewać odrobiną wrzącej wody, tyle tylko żeby żelatyna się rozpuściła. Ostudzić i wlać żelatynę do kremówki i szybko wymieszać.
Na dolną warstwę ciasta wylać połowę masy śmietanowej, rozłożyć wypastowane wiśnie. Tężejącą galaretkę wiśniową, znowu śmietana i druga masa z ciastem i masą bezową . Włożyć ciasto do lodówki na godzinkę.
Cudne ciasto, znika natychmiast.
Polecam jest pyszne.
Zuzanna248@wp.pl
7 października, 2015 o 13:58
Witam
, też robię podobne ciasto, ale na kruchym i z masą budyniową. Skusiłabym się na Twoje, ale …tak dużo żółtek a tak mało mąki? na 2 placki?
No i ostatni akapit: Na dolną warstwę ciasta wlewamy połowę masy śmietanowej , odcedzonego O co tu chodzi?
Pozdrawiam.
kuchcik8
7 października, 2015 o 20:52
Dziękuję za cenne uwagi, zmieniłam wszystko i mam nadzieję, że bardzo czytelnie. Przepraszam za to, teraz już powinno być jasne. Ten przepis dostałam od kuzynki i właśnie z nią rozmawiałam. Cieście kruchym jest 8 żółtek i 1 i 3/4 szklanki mąki.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Zuzanna248
8 października, 2015 o 19:27
dlaczego adres mailowy jest widoczny, a nie powinien…jest takie zapewnienie
„Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.”
kuchcik8
8 października, 2015 o 19:55
Musze to sprawdzić , ale nie trzeba wpisywać adresu, wystarczy pseudonim. Pozdrawiam
zasmucona
8 marca, 2016 o 09:36
wczoraj zrobiłam ciasto, ale w przepisie jest przekłamanie chyba…. no bo jak rozpuścić 2 galaretki w 70 ml wody….U ciebie na zdjęciu widoczna jest galaretka a u mnie nie…. 🙁
kuchcik8
8 marca, 2016 o 09:41
Może miałam trochę mniejszą blaszkę, nie wiem. Sprawdzę to jeszcze. Pozdrawiam, ale mam nadzieję że smakuje.
kuchcik8
8 marca, 2016 o 09:50
Już wystawiłam to bardzo dawno, sprawdziłam w moim zeszycie i tak było. Ale myślę że galaretki mogą być rozpuszczone w większej ilości wody, ponieważ nie łączy się galaretki z niczym.
Renata
25 października, 2017 o 15:07
Ja nic z tego przepisu nie rozumiem
Maria Gorlik
25 października, 2017 o 15:10
Już tłumaczę. Pierwsza warstwa to ciasto kruche. Druga warstwa to galaretki z malinami. Trzecia warstwa to śmietana z serkiem mascarpone. Czwarta to beza. Pozdrawiam serdecznie
Maria Gorlik
25 października, 2017 o 15:16
Na dole dopisałam jak składać ciasto. ?