Bardzo dobry obiadek, polecam. Wersja mniej kaloryczna opisana na dole 🙂
Młode ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie wodzie. Muszą być prawie miękkie. Odcedzić i wysuszyć.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Duże pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę razem z pieczarkami. Cebulka i grzyby muszą zmięknąć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki.
W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać.
Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony naciąć na krzyż na głębokość 2 cm. Rozłożyć kiełbaski na górze zapiekanki.
Nagrzać piekarnik do 240 C i piec 30 minut. Wyjąć zapiekankę z piekarnika obsypać pozostałym serem. Wstawić ponownie do piekarnika do momentu aż ser się roztopi.
Obsypać zapiekankę posiekanym koperkiem.
Smacznego, polecam
Wersja mniej kaloryczna – to można pominąć śmietanę i zastąpić ją mlekiem.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.