Trochę się spociłam robiąc to danie 🙂 Bałam się że nie wyjdzie. Syn rzucił mi hasło kaczka po chińsku i postanowiłam to zrobić. Tutaj powinien być sos hoisin który zrobiłam ale mi nie smakował, Postanowiliśmy wykorzystać gotowy sos teriyaki, który zresztą idealnie tu pasował 🙂 Można podawać na zimno.

kaczka

Przygotowanie piersi – piersi oczyścić, naciąć skórę na kształt szachownicy. Doprawić solą i pieprzem,, oprószyć tymiankiem. . W małym kubku wymieszać miód i sos sojowy i wlać go do mięsa. Dokładnie wymieszać. Zostawić tak mięso na dwie godziny.

Patelnię mocno rozgrzać, następnie położyć piersi kacze stroną ze skórą na dno patelni. Smażyć aż skóra zbrązowieje. Nagrzać piekarnik do 200 C.

Na dno żaroodpornego naczynia położyć mięso skórą do góry. Na patelnię z pozostałym tłuszczem od smażenia wlać wino, wywar, dodać czosnek, ziarenka czarnego pieprzu i zagotować. Następnie wszystko wlać do mięsa. Przykryć naczynie i piec 1 godzinę 40 minut do 2 godzin. Po godzinie i 40 minutach sprawdzić czy już jest dobre. Jeśli nie to przedłużyć pieczenie. Następnie zdjąć skórę i pokroić ją w cienkie paski a resztę mięsa poszarpać widelcem. Skórę przysmażyć na patelni musi być chrupiąca.  Następnie mięso razem ze skórami wymieszać razem.

kaczka

Wykonanie naleśników chińskich – Do miski wsypać mąkę i wlać gorącą wodę, wymieszać wszystko. Następnie zagnieść ciasto na gładką  masę. Ugniatać około 5 minut. Następnie przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.  Uformować z ciasta wałek o średnicy 2 cm i pociąć go na małe krążki o grubości 1,5 cm. Każdy krążek lekko spłaszczyć i posmarować u góry olejem sezamowym. Złączyć dwa wałeczki i skleić je stronami gdzie posmarowaliśmy olejem. Rozwałkować formując okrągły naleśnik.

Smażenie – mocno rozgrzać patelnię i wrzucić rozwałkowany cienko naleśnik. Smażyć tak długo aż lekko się przyrumieni. Następnie przewrócić na drugą stronę i smaży ponownie do zarumienienia.  Naleśniki będą się rozwarstwiały podczas smażenia, powstaną pęcherze powietrzne. Po zdjęciu naleśnika z patelni delikatnie postarać się go rozdzielić.  Przykryć je ściereczką kuchenną.

chińskie naleśniki

Podawanie – seler naciowy pokroić w cienkie słupki. To samo zrobić z ogórkiem. Super też dodatkiem byłaby szalotka lub szczypiorek.  Naleśniki posmarować sosem teriyaki, rozłożyć mięso, warzywa i polać sosem chili. Zawinąć i podawać.

U mnie wszystko podałam osobno i każdy sobie sam zawijał i doprawił sosem chili jak lubi.

Takie zawijasy są pyszne polecam.