Fajny chlebek ziołowy, jako dodatek do zup.

chlebek ziołowy

Niżej jest podany przepis na tradycyjny sposób wykonania chlebka.

Ja robiłam ciasto w automacie do chleba, prościej i szybciej.  Dodać wszystkie składniki do maszyny i nastawić na program do rozrabianie ciasta drożdżowego bez pieczenia.

Jak już jest ciasto gotowe , wyjąć i uformować chlebek, możecie zrobić bułeczki albo bagietki, jak kto woli.

 

Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

Posmarować chlebek wymieszaną wodą z odrobiną soli .

Nagrzać piekarnik do 220C , piec 30-40 minut aż chlebek będzie ładnie zarumieniony .

 

Zrobiłam ten chlebek jako dodatek do zupy serowej. Patrz tu zupa serowa Zupa serowa, rewelacyjna

Pyszny, smacznego

Wykonanie chleba w tradycyjny sposób – drożdże wsypać do kubka, dodać łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Dolać odrobinę ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie. Wlać wyrośnięte drożdże, dodać zioła, pozostały cukier i sól, olej i pozostałą letnią wodę. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką lśniącą masę.

Lekko naoliwić miskę i włożyć do niej wyrobione ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Piec jak wyżej.