Bardzo dobre ciasto mokre i długo świeże.

ciasto marchewkowe

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Dodać marchew, rodzynki, orzechy, mąkę, sodę, gałkę muszkatołową, cynamon, wymieszać bardzo dokładnie.

ciasto marchewkowe

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 C i piec 40 – 45 minut. Zawsze sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone. Jak po wyjęciu patyczka z ciasta będzie on such to ciasto gotowe. Jeśli nie to przedłużyć czas pieczenia.

Jak ciasto ostygnie polać u góry lukrem.

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, zmiksować obroty 6, czas 8-10 sekund
  • wyjąć marchew z naczynia
  • dodać masło, cukier, zmiksować obroty 6, czas 20 sekund
  • miksować obroty 5 i co chwilkę dodawać po jednym jajku
  • dodać pozostałe składniki i zmieloną marchew, zmiksować obroty 5, czas 30 sekund. Nie dodawać rodzynek
  • teraz dodać rodzynki i wymieszać już kopystką
  • reszta jak wyżej.

Ciasto pycha.