Bardzo dobre ciasto mokre i długo świeże.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Dodać marchew, rodzynki, orzechy, mąkę, sodę, gałkę muszkatołową, cynamon, wymieszać bardzo dokładnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 C i piec 40 – 45 minut. Zawsze sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone. Jak po wyjęciu patyczka z ciasta będzie on such to ciasto gotowe. Jeśli nie to przedłużyć czas pieczenia.
Jak ciasto ostygnie polać u góry lukrem.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, zmiksować obroty 6, czas 8-10 sekund
- wyjąć marchew z naczynia
- dodać masło, cukier, zmiksować obroty 6, czas 20 sekund
- miksować obroty 5 i co chwilkę dodawać po jednym jajku
- dodać pozostałe składniki i zmieloną marchew, zmiksować obroty 5, czas 30 sekund. Nie dodawać rodzynek
- teraz dodać rodzynki i wymieszać już kopystką
- reszta jak wyżej.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.