Pyszne pierniczki, cieszę się jak dom pachnie piernikiem. Święta są już tuż, tuż. Bardzo łatwe i pyszne. Mojej mamusi już nie ma, ale zawsze w sercu jest. Dziękuje mamo za inspiracje w kuchni. Kocham Cię.
Do garnuszka dodać masło, miód, cukier, kakao, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać bakalie, zostawić do przestudzenia.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać cynamon i lekko ubite jajka. Sodę zalać gorącym mlekiem i wlać do mąki. Kawę prawdziwą zalać małą ilością wrzącej wody, pozostawić żeby się dobrze zaparzyła. Przelać przez gęste sitko i dodać do mąki . Dodać także masę z bakaliami. Wyrobić ciasto ręką, ponieważ jest gęste.
Teraz czas na formowanie pierniczków, lekko dłonie zwilżyć odrobiną oleju i łyżką nabrać ciasto i uformować wałeczek. Przekroić na pół, lekko zgnieść. W środku zrobić palcem dołek i za pomocą strzykawki wcisnąć marmoladę, albo bezpośrednio wstrzyknąć marmoladę
Pieczenie – wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190C i pieczemy 25-30 minut
Przygotować lukier, cukier puder zalać gorącą wodą i rozmieszać, nie może być wodniste. Jak wyjdzie Ci za rzadki , dodaj więcej cukru pudru. Można je polać polewą czekoladową.
Piernik pieczemy od dzieciństwa, no może moja mamuśka piekła i piecze do dzisiaj, ale ja już teraz też podtrzymuje tę tradycję i bez piernika i pierniczków nie ma Świąt Bożego Narodzenia.
Polecam, pachną i smakują wybornie.
Wesołych Świąt.
elza
21 września, 2014 o 17:42
Super przepisy ..
kuchcik8
21 września, 2014 o 18:24
Dziękuję, od zawsze lubiłam gotować a teraz to już moja pasja. Fajnie że mgę się z nią dzielić, pozdrawiam
polajalobym
17 stycznia, 2015 o 11:05
Good website! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!