Ta babka jest rewelacyjna, zadziwia smakiem. Nikt by nie poznał że tam jest szpinak. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Pycha
Wykonanie ciasta – jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Szpinak rozmrozić, odcedzić, wydusić wodę ?i wylać całą wodę. Za pomocą blendera zmiksować szpinak razem z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
Przygotowanie czekolady – pokruszyć czekoladę do miseczki, wlać śmietanę. Postawić miseczkę na garnuszku z parującą wodą. Cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści. Lekko przestudzić i wlewać do masy szpinakowej. Dokładnie wszystko wymieszać.
Pieczenie – formę do babki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C godzinę. Zawsze po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Gdyby po wyjęciu z babki patyczka byłoby ciasto to chwilkę przedłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu zostawić 10 minut w formie, następnie wyjąć i zostawić na raszkach aż ostygnie.
Wykończenie – polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Thermomix
- do naczynia miksującego dodać jajka, cukier i cukier waniliowy, założyć motylek, ubijać 1 minutę, obroty 3
- zdjąć motylek, dodać odsączony szpinak, olej, sok z cytryny, zmiksować obroty od 1 do 9, czas około 10 sek
- dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować obroty 4, czas 30 sek
- czekoladę przygotować jak wyżej
- miksować obroty 4, wlewać lekko przestudzoną i rozpuszczoną czekoladę
- gdyby nie było dobrze rozmieszane to kilka sekund przedłużyć mieszanie obroty 5
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.